Stäng fönster Skövde kn, VÄSTERMALM, SKÖVDE, Västra Götaland

Miljö: Västermalm, stadsdel i Skövde

Västermalm kallas den västra delen av det område som omfattades av stadsplanen från 1903. Området delas av den gamla landsvägen från Skara och Varnhem vilken som stadsgata fått namnet Varnhemsgatan. Sydöst om Varnhemsgatan ligger Vasastaden och Södermalm medan Västermalm härifrån breder ut sig mot nordväst. I öster bildar Badhusgatan gräns och i norr Norra Bergvägen. Mellan Varnhemsvägen vid Hallenbergsrondellen och Norra Bergvägen går Vadsbovägen i en båge som utgör Västermalms gräns i väster.

Ahlströmergatan som går tvärs genom stadsdelen och Vasagatan i vinkel mot denna lades ut som alléer med fyra rader träd och gångväg i mitten och det var utmed dessa gator som de första tomterna bebyggdes omkring 1910. Hela området mellan Vasagatan och Södra Bergvägen, vilka möts i nordväst och ger stadsdelen en karaktäristisk strykjärnsform, var färdigbyggt i slutet av 1920-talet och därmed har stadsdelen fått en enhetlig bebyggelse. Stadsplanen tillät bara hus i två plan och 70 % av husen ritades av samma arkitekt; F A Neuendorf. Så gott som samtliga hus var putsade, oftast med spritputs. De flesta hus som byggdes här planerades för mer än en familj men många av dem har senare byggts om till enfamiljsvillor.

De sju kvarter som ligger norr om Södra Bergvägen låg länge obebyggda och gatorna som enligt planen från 1903 skulle fortsättas mot nordost kom aldrig längre än till södra Bergvägen. 1938 modifierades planen så att endast Gudhemsgatan och Ahlströmergatan drogs fram enligt den gamla planen. Bebyggelsen i denna del av Västermalm kom att få en helt annan karaktär än i de på 1910- och -20-talet bebyggda kvarteren. Funktionalismen hade börjat bli accepterad bland arkitekter och delvis även bland villabyggarna och kvarteren utmed Gudhemsgatan blev som en liten avgränsad stadsdel av "funkishus". Även nästa decennium fick lämna avtryck i Västermalm när man vid Ahlströmersgatans norra ände 1945 byggde tre punkthus i kvarteret Klinten och strax efteråt ytterligare fyra i kvarteret Krönet.

Västermalm är en väl bevarad stadsdel. En bevaringsplan för området mellan Vasagatan, Varnhemsgatan och Södra Bergvägen antogs 1994 och den övervägande delen av byggnaderna där från 1910- och -20-talen har fått behålla sina exteriörer. Även när det gäller Gudhemsgatan som ligger utanför bevaringsplanen, är byggnadernas karaktär den ursprungliga.