Stäng fönster Stockholm kn, ÅKESLUND, Stockholm

Åkeslund

Åkeslund är en smalhusstadsdel med hyreshus placerade i det kuperade landskapet sydost om Brommaplans tunnelbanestation. Trevåningslängorna, alla i rött tegel, har placerats i naturmarken så att stora delar av det äldre trädbeståndet finns kvar.

Stadsplan
Inom stadsdelen Åkeslund finns ingen äldre bebyggelse kvar men namnet kommer från ett torp, som låg strax norr om de sentida hyreshusen vid Gustav III:s väg 68. Bebyggelsen planerades under en tid då det var ont om bostäder och familjerna levde under knappa ekonomiska förhållanden. Därför valde man att planera för hyreshus, vilket också ansågs lämpligast för denna bergiga skogsterräng. Åkeslund planerades tillsammans med Abrahamsberg och planerna är utformade på likartat sätt. Träd har sparats mellan husen och ängsmark lagts ut som grönstråk. I de låglänta delarna har placerats bollplaner eller lekplatser. Gatorna följer terrängen och är sällan raka. Inom området gavs möjlighet att inreda småbutiker.

Planen för hela området signerades av Albert Lilienberg 1939. Till sin hjälp hade han Olof Holmberg. Detaljplaner upprättades för mindre delområden 1938 och 39. Under 1930-talet hade man av kostnadsskäl alltmer sparat på byggmaterial. Hus som uppfördes med bara en stens väggtjocklek medförde problem med kalla bostäder och höga kostnader för uppvärmning. För att undvika byggnader med alltför låg kvalitet föreskrevs för Åkeslund att fasaderna skulle vara av rött tegel. När en byggnad har oputsad tegelfasad måste väggen utföras med minst 1½ stens tjocklek. Byggstarten i området fördröjdes av andra världskrigets utbrott 1939, då en oro för utvecklingen gjorde att många byggmästare tvekade att göra investeringar. Det blev flera småbyggmästare som svarade för utbyggnaden i Åkeslund.

Utbyggnad
De flesta husen i Åkeslund byggdes åren 1939-43 i stram, klassicistisk stil med endast få utsmyckningar. Arkitekterna vid Fastighetskontors Egnahemsbyrå, Edvin Engström, Carl Melin och Erik Stark har ritat flera av husen. Det förekommer mönstermurning i tegelfasaderna eller en profilerad kant runt entrén. Ibland smyckas en strikt fasad med enstaka runda fönster. I några hus finns i bottenvåningen eller souterrängvåningen garage för ett mindre antal bilar eller någon lokal för småhantverk. Husen är tre våningar höga och de flesta lägenheterna har två rum och kök. I varje hus finns också några större lägenheter med upp till fem rum och kök. Detta medförde att stadsdelen fick en blandad befolkning av både arbetare och tjänstemän. Under de första årtiondena var Åkeslund en barnrik stadsdel.

Hustypen är smalhus - 9 meter breda - med genomgående lägenheter, som blir mycket ljusa och ansågs hälsosamma p.g.a. goda vädringsmöjligheter. Det är moderna hus mätt med nutida mått; från början fanns centralvärme, badrum, kylskåp och oftast sopnedkast. Många lägenheter har öppen spis och de flesta har balkong. Trevåningshus byggdes enligt gällande regelverk utan hiss. I källarna fanns i regel tvättstuga, mangelrum och cykelrum.

Service i närområdet
Åkeslund nås idag lätt med tunnelbanan. De första åren fick man ta buss från Norra Bantorget och sedan fr.o.m. 1944 spårvagnen - Ängbybanan - från Tegelbacken. Tunnelbanans Vällingbylinje invigdes 1952.

Åkeslund har hela tiden fungerat i samverkan med Abrahamsberg och invånarna har nyttjat butikerna vid tunnelbanestationen och vid Rörläggarvägen, medan småbutiker och hantverkare funnits även inom Åkeslund. Brommaplans affärscentrum hör till stadsdelen Åkeslund. Här finns större butiker, hotell och tunnelbanestationen. Närmaste folkskola är Abrahamsbergsskolan, byggd 1946 och ritad av arkitekt Paul Hedqvist.

Inom området finns också Kristofferskolan från 1966 med adress Marklandsvägen 11-41. Byggnaderna är ritade av arkitekten Erik Asmussen. Samme arkitekt och senare arkitektkontor har svarat för utformningen av de ny- och tillbyggnader som skett genom åren. Skolan ligger avskilt som en egen liten stadsdel uppe på berget ovanför Fredrikslundsvägen.

Åkeslund idag
Åkeslund är en stadsdel som är typisk för den tidiga förortsutbyggnaden. Man märker stadens omsorg om miljön i de välproportionerade husen som är omgivna av riklig grönska. Smalhus om tre våningar ansågs länge vara den bästa tänkbara hyreshusbebyggelsen. Husen är byggda av traditionella material som åldras vackert och området fungerar väl även för nutidens boende.

Källa: Texten är baserad på Stockholm utanför tullarna - nittiosju stadsdelar i ytterstaden, Stockholms stadsmuseiförvaltning och Stockholmia Förlag 2003. Författare till avsnittet är Britt Wisth.