Stäng fönster Svenljunga kn, STRÖMSFORS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Strömsfors kapell ligger i den lilla bruksorten Strömsfors, som är belägen drygt 7 km öster om Svenljunga på vägen till Tranemo. Bygden är skogig och kuperad. Strömsfors ligger vid Assman som rinner från Tranemosjön och förenas med Ätran några kilometer söder om Svenljunga. Fallet där samhället ligger blev avgörande för placeringen av det järnbruk som etablerades där år 1859.

Orten växte huvudsakligen fram på den branta, norra sidan av dalgången och det var också här, mitt i samhället som kapellet och klockstapeln byggdes upp på brukets bekostnad. Kapellet är högt beläget med utsikt över vattnet och den motsatta sidan av dalgången. Kyrkotomten avgränsas i söder av vägen mellan Tranemo och Svenljunga och på höjden öster om kapellet ligger den så kallade ingenjörsvillan som uppfördes av bruket 1912. I norr ligger ett antal moderna, panelklädda villor som uppförts i ett plan. Väster om kapellet ligger den numera eternitklädda gamla disponentsbostaden som byggdes 1859 söder om Assman och flyttades till sin nuvarande placering 1911. Lite högre upp i backen bakom de moderna enplansvillorna ligger folkskolan som uppfördes 1921, även denna bekostad till stora delar av brukspatronerna David och Oscar Nylander. Med sin vinkelbyggda planform, vita putsade fasader och den kraftiga naturstenssockeln påminner folkskolans utformning mycket om kapellets.