Stäng fönster Torsby kn, FINNSKOGEN, TORSBY, Värmland

Beskrivning
Området som kallas Finnskogen ligger i nordvästra Värmland och sträcker sig in i Norska Solör. För Värmlands del ligger Finnskogen inom Torsby, Arvika och Sunne kommuner och begränsas i söder av Glafsfjordens och Värmelns vattensystem och i öster av Klarälven. I Torsby kommun är följande socknar belägna inom Finnskogen: Fryksände, Lekvattnet, Norra Finnskoga, Nyskoga, Södra Finnskoga, Vitsand och Östmark.

Området består av dalbygder längs vattenvägarna och glesbefolkad kuperad skogsbygd. Från 1580-talet och under kommande sekel koloniserades området av svedjebrukande finnar, främst savolaxare från Östfinland. Det vi idag kallar en skogsfinsk kultur uppstod här i mötet mellan finsk, norsk och svensk kultur, och präglar än idag dagens landskap, bebyggelse och ortnamn.

Skogsfinnarna som kom hit livnärde sig på svedjebruk och odlade en speciell råg som gav rikliga skördar på svedjefall i gammal granskog. De tidiga skogsfinska bosättningarna var belägna ovan högsta kustlinjen där bördig finsediment möjliggjorde uppodling av åkermark. Höga krönlägen minskade risken för frostskador på grödorna. Med tiden bosatte man sig längre ned i dalgångarna och traditionellt jordbruk med boskapsskötsel bedrevs vid sidan av svedjandet. Jakt och fiske var viktiga binäringar. Inägomarken användes för åker-, äng- och lövtäkt. Utmarkerna nyttjades för svedjande, timmeravverkning, bete och myrslogar. Bebyggelsen präglades av oregelbundet placerade byggnader med skilda funktioner. Däribland kan nämnas boningshuset, den så kallade rökstugan med typisk rökugn, kokhus, bastu, ria (torkhus för säd), sommarladugård, smedja och skvaltkvarn.

Bebyggelsen är sedan länge assimilerad med svensk byggnadstradition, men enskilda byggnader och byggnadslämningar berättar om den skogsfinska byggnadskulturen än idag.

Källa: Torsby finnkulturcentrum, Finnskogens bebyggelsehistoriska arv: ett inventerings- och dokumentationsprojekt inom Torsby kommun 1999, Karlstad 2000.