Stäng fönster Dals-Ed kn, DJUPEDALEN, Västra Götaland

Beskrivning
Djupedalen har sitt namn efter Djupebäcken som gränsar av Djupedalens marker mot väster. Djupebäcken utgör gräns mellan Gesäter och Krokstads socken i Bohuslän. Kring två vägskäl ligger en byliknande samling av byggnader. Markerna sluttar flackt ner mot bäcken. Den täta bebyggelsen med ett flertal ekonomibyggnader av olika slag bildar en levande miljö. Gårdarna är välbevarade och tidstypiska med mangårdsbyggnader från tiden kring sekelskiftet 1900 och ekonomibyggnader huvudsakligen från början eller mitten av 1900-talet. Fastigheterna Kolsäter 4:1, Djupedalen 1:10, Djupedalen 1:9, Djupedalen 1:3 och Djupedalen 1:4 inom miljön har inventerats och av dessa har Djupedalen 1:3, Djupedalen 1:4 och Djupedalen 1:9 tillmätts ett särskilt kulturhistoriskt värde.