Stäng fönster Dals-Ed kn, GESÄTERS NÄS, Västra Götaland

Beskrivning
I den södra delen av Gesäter där Örekilsälvens och Töftedalsåns dalgångar möts går en höjdrygg fram i landskapet. På detta stora näs ligger hemmanet Näs. Området mellan älvarna kallades förr ofta för ängarna eller Näsängarna. Mitt på krönet går en väg och utmed denna ligger gårdarna. Landskapet är böljande och här och var dramatiskt med tvära branter ner mot Örekilsälven.

Inom hemmanet Näs har följande fastigheter inventerats: Längst ner mot söder på änden av höjdryggen ligger Gesäters Näs 1:20, Näsängen. På motsatta sidan älven i branten ligger Gesäters Näs 1:18, Backen. Torpet Gorutan (Gesäters Näs 1:23) som har tillhört hemmanet Näs sedan 1715 (Gesätersboken) ligger öster om Backen vid sin glänta i skogen. Norr om Näsängen utmed vägen ligger Näs 1:19 med manbyggnaden på den västra sidan och ekonomibyggnaderna på den östra sidan om vägen. Straxt nordost om Gesäters Näs 1:19 ligger ett litet torpställe, Gesäters Näs 1:15, på kanten av en tvär brant ner mot älven. Nästa ställe mot norr är Gesäters Näs 1:3 som ligger alldeles utmed vägen på dess västra sida. Mitt emot Näs 1:3 på östra sidan om vägen ligger Gesäters Näs 1:14 "Berget" utmed höjdryggens östra kant med branter ner mot älven.

Av dessa har Gesäters Näs 1:20 (Näsängen), Gesäters Näs 1:14 (Berget) och Gesäters Näs 1:3 tillmätts särskilt kulturhistoriskt värde.

Hemmanet Näs har brukats kontinuerligt åtminstone sedan 1500-talet. Spridda fornfynd vittnar om ett brukande sedan förhistorisk tid. De båda älvarnas rika tillgång på fisk har tidigt lockat människor att bosätta sig i trakten och utmed älvstränderna har man kunnat hämta rikligt med foder till sin boskap.