Stäng fönster Åmål kn, EDSLESKOGS KYRKA, PRÄSTGÅRD, BRÄCKE ÄNGAR, Västra Götaland

Edsleskogs kyrka, prästgård, Bräcke ängar

Kyrkbymiljö belägen i en av Dalformationens dalgångar mellan sjön Edslan och Bräcketjärnet. Området angränsar i söder till Bräcke ängars ålderdomliga kulturlandskap vari ingår några av de bäst bevarade ängs- och hagmarksområdena i Dalsland.

Edsleskogs betydelse som religiöst centra kan följas tillbaka till medeltid då orten genomkorsades av pilgrimsleden mot Nidaros, det nuvarande Trondheim. Den s k St Nicolai källa nordväst om prästgården utgör en erinran från detta skede.

Edsleskogs kyrka uppförde 1905 i nygotisk stil som ersättning för den år 1902 nedbrunna medeltidskyrkan. I miljön ingår även den äldre och delvis medeltida begravningsplatsen med bl a bårhus, stiglucka och murar från 1760-talet. Prästgårdsbyggnaden är uppförd 1822, medan den södra flygelbyggnaden, den s k Fryxellsgården, byggdes 1795. Den norra flygeln, vilken tidigare inrymt lantarbetarbostäder men som numera är församlingshem, byggdes på 1870-talet. Prästgårdsanläggningen är ett levande exempel på det byggnadssätt som reglerades genom de ecklesiastika boställsförordningarna med paralleller i bl a de militära boställena. Prästgården fick därigenom karaktären av ett mellanting mellan herrgård och storbondegård med högreståndsmässig prägel. Vid Bräcke ängar, har genom slåtter och kreatursbete de många och skiftande landskapselementen bibehållits in i sen tid, varav ängs- och hagmarkerna tillhör Dalslands bäst bevarade illustrationer över det gamla odlingslandskapet. Vid Bräcketorp finns gårdsbyggnader som bidrager till områdets ålderdomliga miljökaraktär. Bostadshuset, som är flyttat från Edsleskogs prästgård, är uppfört 1823 och närmast av parstugetyp med välbevarad såväl exteriör som interiör. Fornlämningsförekomsterna i området består av rösen.

Bräckeängar har ett stort bevarandeintresse från såväl kulturminnesvården som den vetenskapliga och kulturella naturvården. Området är sedan 1975 naturreservat. Edsleskogs prästgård förklarades 1977 som byggnadsminne.

Källa: "Bygd att bevara" program för kulturminnesvård, Åmåls kommun 1983.