Stäng fönster Alingsås kn, SOLLEBRUNNS MISSIONSKYRKA, Västra Götaland

Beskrivning
Erska Missionsförsamling bildades 1875 och det första missionshuset, Erska Missionshus, uppfördes 1876 i Erska by. Sedan västgötabanan fullbordats 1899 uppstod en ny samhällsbildning i anslutning till Sollebrunns järnvägsstation, och 1904 väcktes tanken på att församlingen skulle uppföra en lokal i Sollebrunn.
1915 inköptes en tomt för 100:-, men först 1921 påbörjades byggandet av den nya kyrkan. Den stod klar 1923 och omfattade kyrksal, lilla sal samt vaktmästare och pastorsbostad. Byggkostnaderna uppgick till 25.000:- förutom frivilligt arbete.
1954 gjordes en tillbyggnad av estraden och en dopgrav anordnades.
1963 gjordes en tillbyggnad omfattande bl a en ungdoms- och församlingslokal och en ny vaktmästarbostad. Projektör var B Lundqvist, Vänersborg.
1973-74 gjordes en om- och tillbyggnad av kyrksalen, varvid den gamla läktaren togs bort, en rymlig entréhall anordnades och källarlokaler ställdes iordning omfattande ungdomsrum, hobbyrum, kök och arkiv. Arkitekt var Janne Feldt från Karlstad. Kyrksalen fick ny inredning och ett konstverk i fonden av församlingens ordförande Henning Viktorsson.
Kostnaden för byggnadsarbetena och inredningen uppgick till c:a 350.000:- samt c:a 3.000 frivilliga arbetstimmar.