Stäng fönster Alingsås kn, VÄNGA MISSIONSHUS, Västra Götaland

Beskrivning
Under 1870-talets första år kom väckelsen till bygden och fria predikningar hölls i gårdarna. 1875 bildades en förening för att uppföra ett missionshus, och redan samma år uppfördes huset. Många i bygden bidrog med timmer och dagsverken, och något lån behövde inte tas upp. Tomten var på 50 x 40 alnar och arrenderades på 49 år för 10 kronor året.
Intresset i bygden var stort för bygget bl a för att man lovat upplåta lokal för småskolan i missionshuset. Tidigare hade denna undervisning bedrivits ambulerande i gårdarna, men nu fick den en fast lokal i missionshusets lilla sal. Undervisningen bedrevs här fram till 1920-talet, då ett nytt skolhus byggdes.
Missionshusets stora sal var till att börja med ouppvärmd, men någon skänkte en kamin så att det blev möjligt att värma upp rummet.
1911 byggdes missionshuset om. Man vände salen så att församlingen, som ursprungligen suttit vänd mot sydost, nu satt vänd mot den nordvästra gaveln, där en ny predikstol uppfördes. De ursprungliga, obekväma bänkarna ersattes med nya bekväma. Innertaket i stora salen lyftes så mycket som takstolen tillät.
När det 49-åriga arrendet löpte ut, fruktade församlingen att de skulle behöva flytta missionshuset, men lyckades förhandla sig till en förlängning, och 1942 inköptes tomten av församlingen.
1950 renoverades huset på nytt, varvid bl a en ny estrad uppfördes i kyrksalen.
1971-72 genomfördes en omfattande om- och tillbyggnad av missionshuset, projekterad av Ragnar Wängberg, varvid nya lokaler erhölls för församlingens olika verksamhetsgrenar.
1977-78 fick kyrksalen en ny, öppen estrad och ny inredning.