Stäng fönster Gnesta kn, BJÖRNLUNDA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Björnlunda kyrkomiljö ligger på en höjd högt i det omgivande öppna odlingslandskapet. Öster om kyrkan ligger Kyrksjön som under bronsåldern stod i förbindelse med Östersjön. Socknen består av omväxlande odlings- och skogsbygd på den södermanländska sjöplatån.

Kyrkan ligger väl synlig från landsvägen mellan Gnesta och Flen som passerar söder om kyrkomiljön. Björnlunda samhälle växte fram söder om kyrkan och landsvägen i samband med att Västra stambanan byggdes i mitten av 1800-talet.

I socknen finns över 1 500 kända fornlämningar, majoriteten på många och stora gravfält från yngre järnåldern. Det förekommer även spridda gravar, bland annat stora rösen, och mindre gravfält från bronsåldern och äldre järnåldern.

Söder om kyrkan ligger två rödfärgade byggnader som används för församlingens verksamhet, bland annat den före detta kyrkvaktmästarbostaden. En allé förbinder kyrkan med prästgården söder om landsvägen. Den äldre manbyggnaden vid prästgården är skyddad som byggnadsminne.

Nationalencyklopedin, 3. Bra Böcker. 1990.
Sörmlandsbygden 1988:2