Stäng fönster Gnesta kn, FRUSTUNA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Frustuna kyrkomiljö ligger längs sjöleden Sillen–Klämmingen. Socknen består av kuperade dalgångsbygder omgivna av skogsmarker. Ortnamnet Fröstuna består av gudanamnet Frö samt tun vars grundbetydelse är inhägnad.

I Frustuna socken finns omkring 1100 fornlämningar, varav huvuddelen ligger på ett stort antal gravfält från järnåldern. Frustuna kyrka är belägen i utkanten av samhället Gnesta, invid stranden av Frösjön. Området mellan Gnesta och Frustuna kyrka har under de senaste åren bebyggts med friliggande villor. Kyrkans symboliska funktion som riktmärke från Gnesta samhälle har därmed urholkats.

Frustuna by låg på en kulle väster om kyrkan. Idag finns ett par av byns byggnader bevarade. Omedelbart väster om kyrkan ligger prästgården Frönäs. Boningshuset, nu församlingshem, uppfördes 1875. I anslutning till parkeringen vid kyrkan ligger det tidigare kyrkstallet som nu bland annat inhyser ett kyrkomuseum. På höjdsträckningen söder om kyrkan ligger prästgårdsmarkens arrendatorsbostad och ekonomibyggnad, uppförda 1915.

Nationalencyklopedin, 7. Bra Böcker. 1992.
Sörmlandsbygden 1988:2