Stäng fönster Katrineholm kn, BJÖRKVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Björkviks socken består av slättbygd vid Yngarens stränder i öster och av dalbygder och skogsbygd på Kolmården i väster. Sockennamnet är belagt första gången 1314, Birkiuik. Namnet är sammansatt av birke, björkbestånd, och vik som troligen syftar på en vik i Yngaren i anslutning till Björkviks gamla kyrka. I socknen finns ca 550 registrerade fornlämningar i form av spridda gravar och boplatser från bronsåldern samt gravfält från järnåldern, främst dess yngre del.

Björkviks kyrka ligger i ett miljö med stora kulturhistoriska värde. I närområdet vid sjön Yngarens östra strand finns bland annat gårdarna Hovsta, Marieberg, Hagbyberga och Danbyholm, varav den sistnämnda nämns för första gången 1337.

Schnell, I. 1963. Björkviks socken. Nyköping.
Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1990.