Stäng fönster Katrineholm kn, JULITA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Julita kyrka är belägen vid sjön Öljarens östra strand. Gårdarna Julita, Gimmersta, Fågelsta och Äs ligger alla i närheten av kyrkan – de två förstnämnda socknens äldsta storgårdar – men alla har präglat bygden sedan århundraden. Vid platsen för Julita gård låg under medeltiden ett cistercienskloster. Vid mitten av 1600-talet var Julita bruk i drift, som låg i anslutning till gården. Socknen är en av Södermanlands största. Socknen består av öppen slättbygd, omgiven av småbruten skogsbygd. Ett flertal fornlämningar finns i området, flertalet är gravfält från yngre järnåldern.

Nordväst om kyrkan är klockargården och kyrkstallarna från 1800-talet belägna.

Julitas tidigare prästgård är belägen vid Källarboda, ett par kilometer från kyrkan. Av prästgårdsanläggningen finns manbyggnad byggd 1800, sädesmagasin med lider, samt arrendatorbostad kvar. Nuvarande prästgården, Lidaborg är uppförd 1889 och ligger i Äsköpings samhälle.

Kyrkomiljön i Julita ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården, D25. Motiveringen lyder att det är ett rikt herrgårdslandskap präglat av stordrift, sedan medeltiden.

Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1991.
Schnell Ivar. Julita socken. 1948.
Södermanlands museum. Prästgårdsinventering 1974-75.
Wallin Sigurd. Julita kyrka. Sörmländska kyrkor 60, 1945.
Värdetexter avseende områden i Södermanlands län med kulturmiljövärden av riksintresse enligt 2 kap 6 § NRL.