Stäng fönster Nyköping kn, BERGSHAMMARS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Bergshammars kyrka är belägen i utkanten av Bergshammars samhälle, en bostads- och handelsort ca 8 km väster om Nyköping. Bergshammars socken består av öppen dalgångsbygd kring Kilaån i norr och skogsbygd i söder med små, mestadels av skiften upplösta byar. Sockennamnet Bergshammar består av orden berg och hammar, det senare i betydelse stenig höjd eller liknande.

I socknen finns omkring 200 fornlämningar, dels spridda grupper av bronsåldersgravar, dels några gravfält från yngre järnåldern. I skogsbygden finns lämningar av järnhyttor.

Bergshammars kyrka ligger inom ett område, Kiladalen (D55) som är av riksintresse för kulturmiljövården. Sockenkyrkorna med tillhörande prästgårdar och skolor anges i värdetexten vara en viktig del i uttrycket för riksintresset.

Väster om kyrkan finns det gamla komministerbostället Åttinge kvar. Byggnaden används idag som församlingshem.

Nationalencyklopedin, 2. Bra Böcker. 1990
Sörmlandsbygden 1988:2