Stäng fönster Nyköping kn, BÄLINGE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Bälinge socken är en kustbygd med skärgård och djupa dalgångsbygder som ligger mellan bergshöjder. Namnet Beling tros bildat från ”bali”, med betydelsen förhöjning. Ordet syftar på höjden vid kyrkan.

Bälinge kyrka ligger i ett flackt jordbrukslandskap med enstaka bergs- och moränhöjder. Landskapet har präglats av herrgårdarna Nynäs och Björksund sydväst om kyrkan. I socknen anlade på 1300-talet Bo Jonsson (Grip) borgen Sundboholm ca 3 km söder om kyrkan. Under perioden 1383-1522 ingick herrgårdarna Björksund och Nynäs i denna stora jordegendom som till ytan omfattade både Bälinge och Tystberga socknar. Nynäs gods är idag ett naturreservat.

Söder om kyrkan finns den f d skolan, en röd panelklädd envåningsbyggnad med inredd vind. Huset används numera som församlingshem och vaktmästarbostad.
Söder om kyrkan finns även en röd panelklädd förrådslänga som tidigare fungerade som kyrkstall.

Bälinge kyrka. Vård- och underhållsplan 2005. Sörmlands museum.