Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, BÄRBO KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Bärbo socken domineras av gårdarna Täckammar, Tista och Näs. Täckhammar har medeltida anor. Tista och Näs blev säterier under 1600-talets första hälft. Socknens bebyggelse har präglats av storgodsdrift, varför byar saknas. Herrgårdsanläggningarna dominerar omgivningarna med sina hus, parker och alléer. I socknen finns ett stort antal gravfält från järnåldern.

Kyrkan ligger på västra sidan av vattenvägen, som bildas av sjön Långhalsen och Nyköpingsån, från Nyköping till det inre av Södermanland. I miljön kring kyrkan finns två generationer skolbyggnader, båda med nya funktioner, samt den äldre fattigstugan. I nordväst ligger gamla kyrkskolan Bärbogården, en ljust putsad låg byggnad som nu används som församlingsgård. Väster om kyrkan ligger den senare kyrkskolan från tidigt 1900-tal, en panelad byggnad med stora fönster i skolsalen. Ett par hundra meter nordväst om kyrkan finns en begravningsplats med gravkapell anlagd 1906. Kyrkomiljön omges av jordbrukslandskap.

Bärbo komministergård ligger strax söder om kyrkan och är numera i privat ägo.

Bärbo kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö Nyköpingsåns dalgång, (D52). I motiveringen nämns att området är en dalgångsbygd med utpräglat herrgårdslandskap i norr och storbondebygd i söder. I uttrycket nämns herrgårdarna Näs, Tista, Christineholm och Täckhammar, samt Bärbo kyrka.


Nationalencyklopedin, 3. Bra Böcker. 1990.
Revidering av värdetexter för områden i Södermanlands län som är av riksintresse för kulturminnesvården enligt 2 kap 6 § lag om hushållning, med naturresurser mm. Riksantikvarieämbetet. 1996-08-27.
Sörmlandsbygden 1988:2.