Stäng fönster Nyköping kn, KILA SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Kila socken består av en markant dalgångsbygd längs Kilaån, omgiven av kuperad skogsmark med spridd bebyggelse i Kolmården. Sockennamnet innehåller kil i betydelsen kilformig formation, här snarast använt som naturnamn.

I socknen finns omkring 450 kända fornlämningar vilka i huvudsak är belägna längs dalgången. Spridda gravar kan härröra från bronsåldern men huvuddelen tillhör gravfält från järnåldern.

Kila medeltida kyrka låg omkring 5 kilometer öster om den nuvarande kyrkan. Under senare delen av 1600-talet anlades tre järnbruk vid Ålberga, Stavsjö och Virå. Härigenom förflyttades befolkningens tyngdpunkt längre västerut.

I mitten av 1700-talet övergavs den medeltida kyrkan lämnades att förfalla till den ruin den är idag. En ny kyrka uppfördes på nuvarande plats vid Ålberga gård och stod färdig för invigning år 1750. 1750-års kyrka revs år 1963 när den nuvarande kyrkan stod färdig.

Väster om kyrkogården ligger den tidigare sockenstugan som sedan 1991 arrenderas av Kila Hembygdsförening.

Illerstad, L. 1990. Nya Svenska kyrkor, del 1 Svealand. Stockholm.
Nationalencyklopedin, 11. Bra Böcker. 1993.