Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, LIDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Lids socken är en koncentrerad, kuperad dalgångsbygd, begränsad av Fjällveden i norr. Kyrkan ligger på en höjd, med omkringliggande bebyggelse och kuperat åkerlandskap. Lids socken ligger mellan sjöarna Glottran, Kappstasjön och Eknaren. Socknen tillhör Södermanlands mindre socknar, vad gäller storlek och folkmängd. I socknen finns drygt 900 kända fornlämningar. Huvuddelen av dessa är från bronsåldern, såsom stora rösegravar och skärvstenshögar. Här finns också gravfält från järnåldern och runstenar.

Strax norr om kyrkan ligger i öster det f d församlingshemmet, tidigare fattigstugan, och i väster Lids skola, samt kyrkstall. Båda är traditionellt rödfärgade byggnader och numera privatbostäder. Direkt väster om kyrkan ligger Lids bygdegård, som även den har nyttjats som skola. Bygdegården är putsad i gul kulör.
Ortnamnet ”Lyth” nämns första gången 1280 och ”Lijd” omtalas första gången 1329. Namnet syftar på en delvis skogsbeväxt och delvis uppodlad backsluttning.

Lids kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D47). I motiveringen nämns att området är en centralbygd, fullkoloniserad vid järnålderns slut och med kontinuitet från bronsåldern.


Nationalencyklopedin, band 12. Bra Böcker. 1993.
Revidering av värdetexter för områden i Södermanlands län som är av riksintresse för kulturminnesvården enligt 2 kap 6 § lag om hushållning, med naturresurser mm. Riksantikvarieämbetet. 1996-08-27.
Sörmlandsbygden 1988:2.
Det medeltida Sverige, Band 2 Södermanland, 2 Hölebo och Rönö härader, Kaj Janzon 2006.
Schnell, I. 1956. Rönö kommun, Sockenbeskrivningar.
Sörmländska kyrkor 107, 1987