Stäng fönster Nyköping kn, LUDGO KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Ludgo kyrka ligger ca 2 mil nordost om staden Nyköping. Socknen består av kuperade dalgångsbygder vid ett flertal sjöar, som Runnviken och Båven, vilka omges av skog. Kyrkan ligger högt i socknens södra utkant. I socknen finns knappt 700 kända fornlämningar, varav några är stenåldersboplatser, men merparten är gravar från bronsåldern och järnåldern. I socknen finns ovanligt många runstenar. Några av dessa finns nordväst om kyrkan vid Aspa Löt, Rönö härads gamla tingsplats, ca 2 km väster om kyrkan, där nu Aspa samhälle ligger. En av runstenarna nämner namnet Sverige, ”Svithiod”. Ludgo nämns första gången i bevarade skriftliga källor 1293, ”Liuthguthuwi”. Namnet har tolkats som fruktbarhetsgudinnans offerplats. Väster om kyrkan ligger klockaregården, en gulfärgad låg träbyggnad som används som församlinghem. Strax intill ligger det gamla kyrkstallet, idag användt som förråd.

Några hundratals meter från kyrkan ligger Trollesunds säteri, vars namn före 1809 var Ludgonäs. Säteriet ligger på Ludgo kyrkbys gamla ägor. Alldeles väster om kyrkan låg under medeltiden en kungsgård. Ca 2 km väster om kyrkan ligger prästgården, med manbyggnad från 1700-talet. Bland flera byggnader märks också en timrad tiondelada. Prästgården är idag privatbostad. Kyrkan, Trollesunds säteri och prästgården ligger alla med utsikt över Ludgosjön. Några kilometer norr om kyrkan ligger byggnadsminnet herrgården Öster-Malma, som började uppföras 1660 efter ritningar av arkitekten Jean de la Vallée.

Ludgo kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D47). I motiveringen nämns att området är en centralbygd, fullkoloniserad vid järnålderns slut och med kontinuitet från bronsåldern.

Hammarskiöld Hans, m fl, Minnets stigar. En resa bland svenska kyrkogårdar.
Nationalencyklopedin, 12. Bra Böcker. 1993.