Stäng fönster Nyköping kn, LÄSTRINGE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Lästringe kyrka är belägen på en höjd intill E4 mellan Nyköping och Södertälje. Dagens motorväg löper omedelbart norr om kyrkan medan den gamla riksvägen som i princip följer 1600-talets vägsträckning ligger precis söder om densamma.

Socknen består av dalgångsbygd omgiven av större skogsmarker. Söder om kyrkan på andra sidan dalgången ligger Gärdesta säteri, socknens största gods. Siktlinjerna mellan godsets mangårdsbyggnad och kyrkan är fria och ger en rumslig koppling dem emellan. Prästgården som numera är såld är belägen nordväst om kyrkan på andra sidan E4.

Väster om kyrkogården finns ett vitt stenhus som tidigare var mejeri men nu fungerar som privatbostad. I öster ligger tre generationer skolhus från 1800-1960-tal med bevarade karaktärsdrag från respektive uppförandeperioder.

Lästringe kyrka. Vård- och underhållsplan 2005. Sörmlands museum.
Nationalencyklopedin, 12 Bra Böcker. 1993.