Stäng fönster Nyköping kn, RIPSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Ripsa socken ligger som en halvö i sjön Båven och består av omgivande skogsmark och spridd strand- och dalbebyggelse. Ortnamnet Ripsa omtalas första gången 1293, ”de Rypsum”, och kan innehålla ett äldre fornsvenskt ord ”rifs”- eller ”rips”- som syftar på skåra eller landremsa.

I socknen finns omkring 260 fornlämningar. Från bronsåldern finns ett flertal gravrösen, men här finns också gravfält från yngre järnåldern, samt tre fornborgar.

Några kilometer nordost om kyrkan ligger Edeby herrgård, med huvudbyggnad från 1600-talets senare del. Edeby var under medeltiden en av socknens tre sätesgårdar. Än idag är gården socknens största egendom och dess ägare har under alla tider präglat kyrkans historia.

Kyrkan är omgiven av odlingslandskap. I anslutning till kyrkan finns gamla institutionsbyggnader som har inrymt funktioner med nära anknytning till kyrkan och dess administration. Norr om kyrkogården ligger den tidigare kyrkskolan, som lades ned på 1960-talet, en stor vitmålad byggnad från ca 1930. I vinkel med denna ligger den rödfärgade f d lärarebostaden. I anslutning till dessa ligger den äldre slöjdskolan och kyrkstallet, båda rödfärgade byggnader. I sydväst ligger en rödfärgad byggnad som tidigare var ålderdomshem.

Strax nordost om kyrkan ligger det gamla kyrkoherdebostället Lundby, med manbyggnad från 1700-talet, som nu är i privat ägo.

Nationalencyklopedin, 15. Bra Böcker. 1994.
Sörmlandsbygden 1988:2.