Stäng fönster Nyköping kn, RÅBY-RÖNÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Råby-Rönö kyrka ligger strax söder om väg 53 mellan Eskilstuna och Nyköping, några hundratal meter öster om sjön Långhalsen. Samhället Råby ligger utefter väg 53 en bit från kyrkan. Kyrkoanläggningen omges av åkerlandskap. Socknen består av kuperad odlingsbygd, med skogsbeväxta marker utefter Lidsjön och sjön Långhalsen. Ortnamnet ”De Raby” omtalas första gången 1314, och innehåller orden ”rå” med betydelsen stång och ”by” som syftar på gård eller by.

I socknen finns ca 540 nu kända fornlämningar, främst gravar från yngre järnåldern samt sju fornborgar och fem runstenar, och räknas till Södermanlands runstensrikaste områden. Socknen saknar säterier vilket är ovanligt i Södermanland.

Kyrkan ligger i Råby kyrkby, där flera av byggnaderna har anknytning till skolväsendet. I sydost ligger den äldsta skolan, som nu används som sommarbostad, och norr om denna uppe på ett krön ligger den näst äldsta skolan, även kallad vävarstugan, byggd vid slutet av 1800-talet. Båda byggnaderna är rödfärgade med vita detaljer. Väster om kyrkan är en gruslagd plan, där den före detta lärarbostaden ligger, en gulfärgad byggnad som nu används som församlingshem. I vinkel med lärarbostaden ligger ett förråd.

Nationalencyklopedin, 16. Bra Böcker. 1995.
Sörmlandsbygden 1988:2.