Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, SPELVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Spelviks kyrka ligger i ett böljande åkerlandskap mellan sjöarna Runnviken och Eknaren. Under bronsåldern, då Runnviken var ca 20 meter högre än idag och en del av en havsvik i Östersjön, utgjorde platsen en ö, med flera omgivande boplatser. Socknen tillhör Södermanlands mindre socknar, vad gäller storlek och folkmängd. I socknen finns många fornlämningar, en del från bronsåldern, men merparten finns inom 23 järnåldersgravfält. Ett större fynd av bronsföremål gjordes 1838 nära kyrkan. I området finns också ovanligt många runstenar. Ortnamnet ”Spieldouikh” omtalas första gången 1330, vilket kan syfta på ordet ”spiaeld” använt som åker.

Kyrkan ligger i Spelviks kyrkby. Komministergården i Spelvik heter Lilla Kallmyra, men upphörde att vara boställe 1908.

Spelviks kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D47). I motiveringen nämns att området är en centralbygd, fullkoloniserad vid järnålderns slut och med kontinuitet från bronsåldern.


Nationalencyklopedin, 17. Bra Böcker. 1995.
Revidering av värdetexter för områden i Södermanlands län som är av riksintresse för kulturminnesvården enligt 2 kap 6 § lag om hushållning, med naturresurser mm. Riksantikvarieämbetet. 1996-08-27.
Sörmlandsbygden 1988:2.
Det medeltida Sverige, Band 2 Södermanland, 2 Hölebo och Rönö härader, Kaj Janzon 2006.
Schnell, I. 1956. Rönö kommun, Sockenbeskrivningar.