Stäng fönster Nyköping kn, STIGTOMTA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Stigtomta kyrka ligger intill väg 52 mellan Katrineholm och Nyköping, ca 1.5 mil nordväst om staden Nyköping. Väster om kyrkan ligger tätorten Stigtomta, som växt fram efter järnvägens dragning 1887. I socknen finns ca 1200 kända fornlämningar. Ortnamnet ”De Stighatomtum” omtalas första gången 1314. Namnet innehåller både orden stig och tomt, och kan syfta på en övergiven forntida bebyggelseplats.

Nordväst om kyrkan ligger kyrkoherdebostället Skillra med bostadshus, två flyglar och en timrad bod. Manbyggnaden är från 1747. I anslutning till kyrkan ligger Stigtomta malm, vilket i äldre tid var Jönåkers härads tingsplats.

I kyrkbyn väster om kyrkan ligger två äldre rödfärgade byggnader, som har använts som fattighus. Husen används nu av hembygdsföreningen och PRO. Norr om kyrkan breder det flacka åkerlandskapet ut sig.

Socknen har haft flera säterier. Bland dessa kan nämnas Valinge och Vik, som båda ligger vid sydspetsen av sjön Yngaren. På Valinge bodde på 1700-talet J. R. Wrangel, som har en familjegrav i kyrkan. Gårdarna som ligger nära varandra, har till stora delar gemensam ägarhistoria och båda har under åren bidragit till kyrkans utseende.

Nationalencyklopedin, 17. Bra Böcker. 1995.
Sörmlandsbygden 1988:2.