Stäng fönster Nyköping kn, SVÄRTA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Svärta kyrka ligger i socknens norra del. När den första kyrkan uppfördes var Svärtadalen en vik av Östersjön. Vid vikens spets möttes vägarna från Rönö härads olika delar och här låg kungsgården Husby, på vars mark kyrkan uppfördes. Idag ligger kyrkan väl synlig från vägen mellan Nyköping och Mariefred.

Svärta socken består av dalbygder kring Svärtaån, skogsbygd med spridd strand- och dalbebyggelse samt skärgård. Ortnamnet utgår från svart och har ursprungligen varit ett ägo- eller naturnamn, kanske ett ånamn.

I socknen har det funnits 6 säterier: Brolöttorp (Norshammar & Svärta gård), Husby, Norrtomta, Sjösa och Ånga med Fåglö. De många säterierna har spelat en viktig roll i kyrkans historia.

I socknen finns omkring 1400 kända fornlämningar. Från bronsåldern märks ett stort antal rösegravar och skålgropsförekomster. Huvuddelen av fornlämningarna tillhör ett fyrtiotal järnåldersgravfält, vara merparten tillhör yngre järnåldern. I socknen finns även sju fornborgar, en runsten och 13 avhysta bytomter. Från historisk tid märks tre skansar på Hasselö och ett par hyttruiner.

Nordväst om kyrkan ligger det tidigare hemmanet Prästebol som skänktes till församlingen av drottning Kristina år 1651 som Kaplansgård, senare använd som Klockargård. Nordväst om kyrkan ligger även det tidigare ålderdomshemmet, uppfört omkring sekelskiftet 1900, och det tidigare pensionärshemmet, uppfört på 1950-talet. Det tidigare skolhuset, uppfört i slutet av 1800-talet, ligger strax söder om kyrkan. Samtliga är idag i privat ägo.

Omedelbart norr om kyrkogården ligger en ekonomibyggnad, uppförd i slutet av 1900-talet, och ett förråd, uppfört 2009. Båda byggnaderna är panelklädda och målade i ljust gult.

Nationalencyklopedin, 17. Bra Böcker. 1995.
Olsson, F. 1955. Svärta kyrka. Till hembygden 1955. Strängnäs.