Stäng fönster Nyköping kn, TUNABERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Tunaberg socken består av talrika små dalbygder mellan bergshöjder på yttre Kolmården samt skärgård. Runt 250 fornlämningar från framförallt sten- och bronsåldern är kända, bl a hällristningar.

Koppartorps gruvby är en av Södermanlands två medeltida bergslag, där framförallt koppar och kobolt brutits. Koppartorp har en mycket välbevarad gruvarbetarbebyggelse från 1700- och 1800-talet med lämningar från gruvdriften som upphörde 1889. I området finns flera medeltida hyttområden samt lämningar efter 1600-, 1700- och 1800-talets bergshantering. Vägnätet är från åtminstone 1600-talet och har ett stort antal väghållningsstenar. Kyrkstigen till Tuna kyrka har medeltida sträckning. Namnet Tunaberg betyder den bergslag som låg i Tuna socken.

Kyrkan är byggd mitt i kopparmalmsfälten, under kyrkan och kyrkogården skall enligt Blombergs kyrkobeskrivning, gruvgångar gå fram. Runt omkring ligger öppna gruvhål.

Strax sydväst om kyrkan ligger den f d skolan, som under 2008 byggdes om till församlingsexpedition. Väster om kyrkan ligger en nybyggd pastorsexpedition och förråd. Längre bort i öster ligger den f d prästgården, numera i privat ägo.

Tunabergs kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D59). I värdetexten nämns bland annat länets enda träkyrka, som ligger i Koppartorp, ett mycket välbevarad gruvarbetarbebyggelse från 1700- och 1800-talen samt lämningar från gruvdriften, som upphörde 1889.

Nationalencyklopedin, 18. Bra Böcker. 1995.
Sörmlandsbygden 1988:2.