Stäng fönster Nyköping kn, TYSTBERGA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Tystberga socken är långsträckt och når ända ut till skärgården. Under bronsåldern var i stort sett all nuvarande åkermark sjöbotten, en förgrenad vik i Östersjön. Med tiden sjönk vattennivån undan så pass att socknens nordöstra del blev torrlagd. Dessa marker utgör idag järnåldersbygden och här finns gott om gravfält och resta stenar. Här uppfördes också Tystberga kyrka, som ligger på en höjd i en kuperad jordbruksbygd med skog och tidigare betesmarker.

Drygt 2 km sydväst om kyrkan ligger Tystberga samhälle. Samhället har växt upp efter hand efter invigningen av järnvägen mellan Nyköping och Järna år 1916. Samhället är beläget ca 1.5 mil nordost om Nyköping. Norr om kyrkogården finns ett gravkapell med stående rödmålad panel, ritat av arkitekt Nils Hovgård, byggt 1964. Öster om detta ligger den före detta klockaregården och kyrkvaktarebostaden. Strax nordväst om kyrkan ligger Tystberga gård.

I socknen ligger Björksund, som blev säteri på 1500-taltet.

Nationalencyklopedin, 18. Bra Böcker. 1995.