Stäng fönster Nyköping kn, FRANCISCUS KAPELL, Södermanland

Beskrivning
Franciscusgården, med Franciscuskapellet, ligger på en kulle i Rosenkällaområdet, ett bostadsområde från 1960-talet, i utkanten av Nyköpings centrum. På kullen låg tidigare mangårdsbyggnaden vid Rosenkälla gård. Invid kyrkan finns fortfarande den så kallade lillstugan kvar, som hörde till gården. Väster om kapellet ligger också en naturstensmurad jordkällare som hört till Rosenkälla gård, samt en länga som används som garage. Jordkällaren har ett sadeltak som är täckt med enkupigt lertegel. En stolpbod flyttad från Stenbro ligger ytterligare öster om kapellet.

År 1286 anlades ett franciskanerkloster i staden Nyköping, invid ån mittemot Nyköpingshus. Delar av denna klosterkyrka grävdes fram på 1920- och 1960-talen. Vid grävningen 1961 hittades två medeltida altarskivor, varav den ena fick ge namn åt och användes till det nya Franciscus kapell år 1972.

Sörmlandsbygden 1988:2