Stäng fönster Dals-Ed kn, ÄNG VILLAOMRÅDE, Västra Götaland

Beskrivning
Sammanhängande villaområde med välbevarade bostadshus, uppförda under 1920-talet (med enstaka undantag) vid Lilla Les västra strand i Ed. Villabebyggelsen i Äng uppstod som en följd av att det under 1900-talets början var omöjligt att köpa tomtmark inne i Eds centrala delar. Jordbruksmarken i Äng var däremot till salu och började styckas upp och säljas av med början kring år 1920. I området finns ett flertal villor som är goda och välbevarade representanter för den så kallade 1920-talsklassicismen. De byggnader med kulturhistoriskt värde som ingår i miljön ligger på fastigheterna Äng 1:85, 1:91, 1:100, 1:142, 1:156, 1:158, 2:91 och 2:92. Äng inom område av riksintresse för kulturmiljövården.