Stäng fönster Askersund kn, SOFIA MAGDALENA KYRKA KYRKOMILJÖ, Örebro

Beskrivning
Askersund är belägen vid Vätterns norra strand invid riksväg 50. Den gamla stadskärnan har en rätvinklig rutnätsplan från 1644 med bevarad tomtstruktur, småskalig trästadsbebyggelse med stadsgårdar, glesare utkantsbebyggelse och inslag av institutionsbyggnader i sten och puts samt hamnmiljöer. Staden brann 1776 då all bebyggelse inklusive den gamla stadsförsamlingens kyrka förstördes.

Idag har staden två kyrkor Askersunds landskyrka från 1660-talet belägen på en grusås vid stadens södra infart samt Sofia Magdalena kyrka från 1778-80 inne i Askersunds stad.

Sofia Magdalena kyrka är belägen på en bergshöjd, Norra bergen, norr om stadens centrum. I närmiljön kring kyrkan finns en kyrkoadministrativ miljö med två s.k. kyrkoflyglar och prästgård. Söder om prästgården finns idag en park som utgörs av den gamla kyrkans begravningsplats. Ett fåtal gravstenar finns fortfarande kvar i parken.

Norr om kyrkan finns vattentornet från 1907-1908 samt en f.d. samrealskola från 1905-1906, som idag används som grundskola.

Askersunds stad är klassat som riksintresse för kulturmiljövården med motiveringen: Förindustriell småstadsmiljö och en typisk representant för de nygrundade städerna vid 1600-talets mitt.

Riksintressanta kulturmiljöer i Örebro län¸ utgiven av Örebro läns museum och Länsstyrelsen i Örebro län. Nationalencyklopedin Askersund.
Carlsson, Ulla, Bevarandeplan Askersunds stad, 1993.