Stäng fönster Askersund kn, ASKERSUNDS LANDSKYRKA KYRKOMILJÖ, Örebro

Beskrivning
Askersunds landskyrka är belägen på en grusås alldeles utanför Askersunds stad vid Vätterns norra strand. Öster om kyrkan, på andra sidan vattnet, finns Askersund hamn med livlig båttrafik sommartid. Norr om kyrkan finns stadens södra infart med bensinmack och hotell, i väster går riksväg 50 förbi. Sydost om kyrkan finns församlingshemmet Klockargården, bestående av tre äldre faluröda byggnader som nu är sammanbyggda och som tidigare bland annat använts som klockarbostad och skola.

Ett par kilometer söder om Askersund ligger Stjärnsunds slott med anknytning till uppförandet av Askersunds landskyrka.

Kyrkan ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården med motiveringen: Förindustriell småstadsmiljö och en typisk representant för de nygrundade städerna vid 1600-talets mitt.

Nationalencyklopedin Askersund.
Riksintressanta kulturmiljöer i Örebro län.