Stäng fönster Askersund kn, LERBÄCKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Örebro

Beskrivning
Lerbäcks kyrka ligger på en svag höjdrygg i norra delen av det skogsbevuxna Tylöskog. Socknen var förr en betydande järnbruksbygd med omfattande tillverkning av järnvaror där Skyllbergs bruk haft en framträdande ställning.

Lerbäck har den mest kompletta kyrkmiljön i Örebro län med många av de byggnader, som hör ett sockencentrum till. Området är därför av riksintresse för kulturmiljövården.

Vid södra kyrkogårdsmuren flankeras ingången av två likadana putsade byggnader från 1800-talet, den västra tiondebod och den östra bårhus. Söder därom en f.d. sockenstuga från 1870 som i dag används för församlingsverksamhet. Sydväst om kyrkan finns ett stort kommunalhus från 1911, nu benämnt Församlingsgård. Vidare ligger här en f.d. gästgivargård med gamla anor. Under 1900-talet har en hembygdsgård fogats till miljön, dit det timrade f.d. sockenmagasinet flyttats 1987. Ursprungligen låg det öster om kyrkan.

Esbjörnson 2000