Stäng fönster Motala kn, FIVELSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Medeltida socken som präglas av ett öppet odlingslandskap i fullåkersbygd med utskiftade gårdar. I östra delen av socknen finns småkuperade skogsområden av utmarkskaraktär med torpbebyggelse.
Genom socknen går den gamla vägen mellan Skänninge och Vadstena, en väg som utnyttjats sedan medeltiden och går ovanpå den rullstensås som finns i Allhelgona och Fivelstads socknar. Utmed denna väg ligger ett gravfält från järnåldern med 45 gravar. Eftersom det är fullåkersbygd kan det finnas omarkerade gravar som kan vara bortodlade eller ligger under plogdjupet. Straxt nordost om kyrkogården finns ett boplatsområde med stolphål och skörbränd sten. Vid Långeryd ligger en kolerakyrkogård.
I socknen finns endast en herrgård; Räfsjö säteri tidigare Räfhög.
I Fivelstad finns en lång tradition med spetsknyppling vilket har varit en vanlig bisyssla.
Socknen har haft bra kommunikationer. År 1873 drogs järnvägen Mjölby - Krylbo genom socknen och året efter kom Vadstena - Fågelstad banan. Mellersta Östergötlands järnväg blev klar 1896. Fågelstad samhälle har vuxit upp kring järnvägen och hit har viss handel och företag koncentrerats.

KYRKOMILJÖN
Fivelstads kyrka ligger på en markerad höjd i det flacka åkerlandskapet och syns vida omkring.
I slutet av 1990-talet revs kyrkskolan från 1883 och den sentida skolbaracken. Kvar finns dock lärarbostaden också den från 1800-talet, som nu fungerar som församlingshem.
Till kyrkomiljön hör enstaka villor från sekelskiftet 1900. Vid genomfarten ligger Villa Ödegård från 1912 som under många år var Fivelstads speceriaffär. Den är grönmålad med fasspontpanelade fasader. I dag används den gamla lanthandeln som "loppis". Alldeles öster om kyrkan ligger tre av Fivelstadgårdarna kvar i ursprungligt byläge däribland Fivelstad prästgård som har ett bostadshus från 1950-talet. Från Fivelstad går vägen till stationssamhället Fågelstad som ligger ett par km nordost om kyrkbyn. Öster om vägen till Fågelstad ligger Fivelstad kvarn från 1896 som lär vara landets första eldrivna kvarn. Kvarnen är fortfarande i drift och har en ursprunglig karaktär med gråmålad fasspontpanel. I anslutning till kvarnen har ett tiotal villor från 1900-talets början etablerats av kvarnarbetare och hantverkare. Husen har namn som Solhem, Mariedal och Konradslund.