Stäng fönster Motala kn, VÄSTRA STENBY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Västra Stenby socken ligger sydöst om Motala i det kyrkotäta forna Västanstång. Det är en typisk slättbygd som har haft åkerbruk och boskapsskötsel som huvudnäringar. Socknen bildades 1812 genom en sammanslagning av Kälvestens och Stens socknar. Sten var dessförinnan moderförsamling med Kälvesten som annex. Av Stens kyrka återstår endast en ruinkulle och en ödekyrkogård. Mittemot ligger Stens gamla prästgård, en byggnad i karolinsk stil från 1707, och en av de få bevarade äldre komministergårdarna i Östergötland. På 1970-talet sattes den i stånd som museibyggnad.
Trakten är rik på fornlämningar med flera gravfält från yngre järnålder,och guld- och silverskatter hittade i Stens socken . På kyrkogården står ”Kälvestenen”, en runsten som varit inmurad i såväl den medeltida som den nuvarande kyrkan. I kyrktrappan fann man även ett fragment av en s k eskilstunakista, ett tidigkristet gravmonument, som bär vittne om att det har funnits en kristen begravningsplats i trakten redan på 1000-talet. Enligt traditionen skall en av pilgrimslederna mot Nidaros ha passerat genom trakten.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen ca 5 km söder om Motala på en svag höjd med utsikt över ett mjukt böljande slättlandskap. Kyrkan anlades inte i en by utan utmed den forna huvudleden söderifrån över Jönköping och vidare upp mot Bergslagen. Ett stycke väster om kyrkan finns en medeltida offerkälla kallad Birgittas källa som enligt sägnen rann upp då Birgitta törstig stack ned sitt finger i jorden under sin färd mellan Ulfåsa och Vadstena. Vattnet sades ha undergörande krafter på sjuka och krymplingar, och ännu på 1800-talet offrade man pengar i källan. Invid kyrkan finns tre vitputsade skolbyggnader, kyrkskolan från 1868, småskolan från 1877 och nya skolan från 1929, vilka fram till 1983 fungerade som låg- och mellanstadieskola. Österut längs vägen ligger Torstorps församlingshem, byggt som kantorsbostad 1898 och donerat till församlingen 1958.