Stäng fönster Motala kn, KRISTBERGS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
Kristberg är en medeltida socken och omnämns 1335 som Christberg. Naturgeografiskt tillhör socknen det område som betecknas som norra skogsbygden med Östergötlands bergslag. På 1600-talet fick två järnbruk privilegier, Kvarn 1640 och Karlström 1682. Förutom bergsbruk har skogs- och jordbruk varit betydande näringar med binäringar som fiske och kolning. Dessutom har det funnits kvarnar och ett tegelbruk. Vid Kvarn har det funnits en mineralkälla med brunnsdrickning. I socknen finns säteriet Olivehult, som utgörs av en sällsynt välbevarad herrgårdsmiljö från 1700-talet, vilken är förklarad som byggnadsminne. Byggmästare Abraham Nyström och därefter hans söner bebodde gården Hållingstorp, vars mangårdsbyggnad uppfördes 1839 av Abraham Nyström. Abraham Nyström (1789-1849) var tillsammans med sina söner August (1814-1886) och Johan Robert (1817-1890) storbyggmästarna i Östergötland under 1800-talet. Mellan åren 1836 och 1851 stod de för sju nybyggen av kyrkor och nio kyrkoombyggnader samt talrika uppdrag för profan bebyggelse.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen på en mindre höjd med vid utsikt över sjön Boren i söder. Norr om kyrkan uppfördes på 1870-talet en skola. Den påbyggdes på 1890-talet och används numer som församlingshem. Nordväst därom ligger den f d prästgården, som utgörs av en tidstypisk byggnad med frontespis, uppförd 1864. Öster om kyrkan är Kristbergs rusthåll beläget med mycket välbevarade mangårdsbyggnader, uppförda av byggmästare August Nyström till brodern Bengt Alfreds bröllop 1860. Nordväst om kyrkomiljön uppfördes 1935 ett församlingshem, som även inrymde slöjdskola och vaktmästarebostad. Byggnaden kallas Vibergsgården eftersom den tillkom genom en donation av fabrikör Viberg i Brunneby.
Den äldre landsvägen gick tidigare utmed kyrkogårdsmuren i söder, men omlades 1953.
Kyrkstallarna är belägna öster om kyrkogårdsmuren och utgörs av en vitputsad byggnad med valmat tak, belagt med enkupigt tegel. Mot norr finns två lunettfönster samt en dubbelport klädd med en smal profilerad och brunmålad panel. På västra gaveln finns två likadana portar, varav den södra leder till ett hemlighus med bevarad fjöl.