Stäng fönster Örebro kn, BREVENS KYRKA, ASKER SOCKEN, Örebro

Beskrivning
Brevens kyrka är uppför som brukskyrka i Brevens bruk, där kyrkan med sitt utseende och färgsättning ansluter till övrig bruksbebyggelse. Kyrkan ligger i utkanten av bruksmiljön, i sydost, alldeles invid vägen mellan Brevens bruk och Högsjö. Kopplingen till bruket och dess järnframställning är tydlig i kyrkans utformning genom de många detaljerna i gjutjärn.

De flesta byggnaderna i Brevens bruk är uppförda under 1800-talet och har en enhetlig utformning. Flertalet byggnader kopplade till bruket ligger längs den väg som löper genom samhället och som får funktionen av en bruksgata. Järntillverkningen med gjutning som specialitet upphörde 1987.

Området är av riksintresse för kulturmiljövården med motiveringen: ”Bruksmiljö med herrgård, bostadsbebyggelse och hyttanläggning med masugn, rostugn och kolhus. Öppet odlingslandskap med till bruket hörande arrendegårdar. Anläggningen grundlades 1676.”

Esbjörnson 2000