Stäng fönster Örebro kn, LÄNNÄS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Örebro

Beskrivning
Lännäs kyrka är belägen på en låg ås i ett flackt jordbrukslandskap, med spridda bondgårdar, i övergångsbygden mellan slätt- och skogsbygd. I kyrkomiljön, som är belägen precis norr om riksväg 52, finns flera byggnader som hör ett sockencentrum till, de flesta med nya funktioner. Det är två skolbyggnader av olika ålder, ålderdomshem, sentida komministerbostad, klockargård, nu församlingshem samt kyrkstallar. Söder om riksväg 52 ligger f.d. gästgivargård och f.d. tingshus - till 1907 - för Asker härad.

Hösten 2008 rivs klockargården/församlingshemmet och ersätts av ett nytt församlingshem på samma plats.

Ett par kilometer norr om kyrkan är Segersjö herrgård belägen, ett gods med medeltida anor, som givit donationer till kyrkan.

Esbjörnson 2000
Ingrid Swartling, Vägledning till Lännäs kyrka, 1966.