Stäng fönster Örebro kn, OLAUS PETRI KYRKA , ÖREBRO, Örebro

Beskrivning
Örebro stad är belägen på en rullstensås där Svartån rinner ut i Hjälmaren. Här växte det under medeltiden upp en stad. Örebro expanderade kraftigt under 1800-talets andra hälft och församlingen blev för stor för S:t Nicolai kyrka som då var stadens enda kyrka. Planer på en ny kyrka fanns och leddes främst av Adolf Kjellström (1834-1832), lektor vid Tekniska Gymnasiet, som även lett restaureringen av S:t Nicolai kyrka. Beslut om att bygga en ny kyrka togs 1907 och den byggdes under åren 1908-12.

Olaus Petri kyrka är belägen i norra delen av Örebro innerstad, alldeles invid och öster om Storgatan, som löper på åsen i nord-sydlig riktning. Åsen gör att marken söder och öster om kyrkan sluttar år öster, vilket bland annat avspeglas i den söder om kyrkan belägna Sofiagatan. Söder därom ligger Olaus Petri prästgård och församlingshem, båda i välbevarad 1920-talsklassicism. På andra sidan Storgatan återfinns Örebro gamla hospital. I detta område låg den på medeltiden uppförda Längbro kyrka som övergavs på 1500-talet. Norr om kyrkan finns Olaus Petri kyrkogård, tidigare Norra begravningsplatsen, som anlades redan 1806, dvs. redan innan kyrkan byggdes.

Esbjörnson 2000
Inventeringstillfället 2008.