Stäng fönster Örebro kn, SANKT NICOLAI KYRKA KYRKOMILJÖ, ÖREBRO, Örebro

Beskrivning
S:t Nicolai kyrka ligger vid Drottninggatan och Stortorget i centrala Örebro. I anslutning till kyrkan, på andra sidan av Nikolaigatan, finns i sydväst pastorsexpeditionen och på kyrkotomten i nordväst Nikolai församlingshem. Församlingshemmet, f.d. Örebro skola, är till sina äldsta delar från medeltiden. Byggnaden inrymde stadens skola från slutet av 1400-talet till början av 1800-talet.

Kyrkan ligger i de område av centrala Örebro som är klassat som riksintresse för kulturmiljövården med motiveringen: Residensstad som speglar utvecklingen från medeltida fäste vid mötet mellan viktiga kommunikationsleder till dagens av 1600-talet, 1800-talet senare del och det tidiga 1900-talet präglade stadsmiljö.

Inventeringstillfället 2008
Örebro som det var förr, 1963