Stäng fönster Nykvarn kn, TURINGE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Stockholm

Beskrivning
Turinge kyrka är uppförd intill den gamla och viktiga färdvägen som följde Mälarens södra sida, genom norra Södermanland. Parallellt med gamla vägen, strax söder om denna, löper numera den nya vägen, E20. Från Turinge kyrka leder en liten landsväg till Nykvarns samhälle som ligger ca en kilometer söder ut. Trakten runt kyrkan var länge centrum i Turinge socken; där fanns dåtidens administrativa organ och sockenstugan.

Kyrkan är högt belägen på en liten åsrygg, strax söder om gamla riksvägen, och dominerar det omkringliggande odlingslandskapet. Åsryggen har en brant avslutning i väster och norr; mot söder har den en svag lutning och avslutas där i öppna flacka fält.

Nedanför kyrkan i väster rinner Turingeån som mynnar ut i den närbelägna sjön Turingen, nordväst om kyrkan. I anslutning till kyrkan består en ålderdomlig och välbevarad bebyggelsemiljö som utgör rester av den gamla kyrkbyn på platsen. Småhus av skilda slag har också tillkommit på vissa platser i nära anslutning till kyrkan.

Bygden och landskapet präglas av Mälarens närhet med stränder, vikar och bevuxna höjder som ursprungligen utgjorde öar. Gammal sjöbotten bildar numera ett odlingslandskap med inslag av betesmarker på höjder och sluttningar.

Kulturlandskapet på Mälarens strandområden har präglats starkt av de stora egendomarna som låg under slotten och säterierna. Till socknen hör Ströpsta säteri som under en period, på slutet av 1600-talet och i början av 1700-talet, tillhörde Erik Dahlberg. Närmast kyrkan i norr ligger Vidbynäs slott, som numera omfattar golfbana och nybebyggelse.

ATA - Handlingar
Alm, Henrik, 1940. Erik Dahlbergs gravkor