Stäng fönster Gullspång kn, AMNEHÄRAD KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
AMNEHÄRADS KYRKA - Amnehärads kyrka ligger i Västra delen av Gullspångs centralort. Gullspångs kommun, i det nordöstligaste hörnet av Västra Götaland, bildades 1971 genom en sammanslagning av Amnhärads, Södra Råda och Hova pastorat. Samhället ligger mellan sjön Skagen i öster och Vänern i väster ca 500 meter väster om Gullspångsälven. Genom samhället går väg 26 mot Kristinehamn i norr. Här ligger även Ribbingsfors herrgård. Kyrkan markerar läget för en äldre kyrkby. Kyrkogården gränsar i väster till prästgården och i söder ligger två skolbyggnader samt en ekonomibyggnad. Närmast kyrkan är ekonomibyggnaden och Kyrkskolan och något längre mot söder Nya Kyrkskolan. I norr och öster omges kyrkogården av uppodlad åkermark.I nordöst ligger ett rödmålat bostadshus med träpanel, troligen från 1910-talet.
EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden med röd träpanel och fönster med mittpost tillkom troligen på 1950-talet.
KYRKSKOLAN - Byggnaden uppfördes 1856 och användes som skola till 1953. Den tillbyggdes med en länga i öster och invigdes som församlingshem 1956.Skolan har portal och är klädd med rödmålad träpanel. Under takåsen är en vit, dekorsågad taklist.
NYA FOLKSKOLAN - Byggnaden från 1913 är uppförd av gult tegel i en och en halv våning med frontespis.
PRÄSTGÅRDEN - Prästgården uppfördes 1798, men genomgick en omfattande renovering på 1950-talet. Den har två våningar med sadeltak och gul träpanel och omges av en parkliknande trädgård.