Stäng fönster Dals-Ed kn, VALBERGS BY, Västra Götaland

Beskrivning
Valberg är en ensligt belägen by som ligger i kuperad skogsmark drygt 4 km norr om Ed. Läget vid en vik i Stora Le är strategiskt ur kommunikationssynpunkt och färder till och från Valberg skedde länge vattenvägen. Gården finns upptagen i jordeboken första gången år 1662. Senare delades gården upp i fyra brukningsenheter; Tomten, Berget, Nerstugan och Ödegården, som ligger ganska glest spridda i det öppna landskapet. Bebyggelsen består idag av de fyra små gårdarna med byggnader från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, en skola från 1918 och några fritidshus som tillkommit under senare delen av 1900-talet. Såväl bebyggelse som landskapsstruktur har i stora drag bevarats väl sedan 1900-talets början. En del ekonomibyggnader har försvunnit med åren, men kvar på platsen finns bland annat en antikvariskt intressant ladugård med fähusdel byggd i sk gjuthusteknik.
Till bebyggelsemiljön hör fastigheterna Valberg 1:7, 1:8, 1:9 och 1:12.