Stäng fönster Landskrona kn, SAXTORPS KYRKLOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Saxtorp har en mycket lång bebyggelsehistoria, fornlämningar i närheten visar på bebyggelse från stenålder till nutid. Saxån som rinner genom Saxtorp har gett upphov till tidig bebyggelse. Kyrkan ligger inom fornlämning Saxtorp 44:1 som utgör Saxtorps gamla bytomt före utskiftningen enligt 1769 års karta.
Ett gods, Tågerup, ligger norr om kyrkan och har funnits sedan medeltiden.
Samhället byggdes upp runt en fyrvägssträckning som har gamla anor, vägen finns med på kartor från 1812.
1893 invigdes järnvägen mellan Landskrona och Kävlinge med station i Saxtorp. Runt stationen växte bebyggelse upp som ligger norr om kyrkan.
Nyare fritids- och villabebyggelsen finns i Saxtorpsskogen sydväst om kyrkan.

Saxtorp ligger sydost om Landskrona och har ca 945 invånare. Samhället omges av jordbruksbygd. Saxåns dalgångar är klassade som riksintresse för naturvården. Samhället ligger nära kusten men skärs av från havet av E6an. Kustzonen är klassad som riksintresse. Mellan havet och Saxtorps by ligger ett litet skogsparti, Saxtorpsskogen, planterat för att hejda sandflykten.
Bebyggelsen är grupperad vid fyrvägskorsningen där kyrkan är placerad, i gamla stationssamhället, i Saxtorpsskogen och utspridda gårdar i jordbrukslandskapet.
Kyrkogården omges av vägar mot väster och öster, gränsar mot skolan och öppet odlingslandskap i norr, mot söder finns en parkeringsplats intill fyrvägskorsningens rondell.