Stäng fönster Landskrona kn, ANNELÖVS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Annelöv ligger i ett område bebott sedan stenåldern. I omgivningen finns flera fornlämningar med spår från sten-, brons- och järnålder. Saxån som rinner i närheten var en av anledningarna till tidig bebyggelse här. Annelöv bildades under medeltiden som en radby. Vid enskiftet på 1800-talet flyttades gårdar ut och den täta byn upplöstes. Senare bebyggelse har gjort Annelöv till en tämligen tät by igen. Annelöv har varit ett betydande centrum för omlandet med flera affärer, hantverkare, gästgivargård, tingsplats och marknadsplats.
I spåren av industrialiseringen byggdes på 1890-talet järnväg mellan Landskrona och Trelleborg med station i Kvärlöv och Annelöv stationssamhälle uppstod. Numera finns stationen i Dösjebro.

Annelöv ligger i ett jordbrukslandskap sydost om Landskrona och har en folkmängd på ca 560 personer. Kyrkan ligger mitt i Annelöv med fungerande skola som närmsta granne och villabebyggelse av varierande ålder norr om kyrkan. Väster om kyrkan finns beteshagar och en talldunge. Söderut ligger parkeringen och en äng. Öster om kyrkan går landsvägen och här öppnar sig en vid utsikt mot ett odlingslandskap. Dagstorps kyrka kan ses på en kulle i fonden, området är kyrktätt.