Stäng fönster Landskrona kn, ASMUNDTORP KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Asmundtorp ligger en knapp mil öster om Landskrona, strax väster om Billeberga. Tätorten ligger i en bördig odlingsbygd, i gränsen mellan slätterna kring Saxån och Braåns i söder, och det kuperade landskapet vid Rönneberga backar i norr.

Det område, som idag utgör Landskrona kommun, har varit bebott ända sedan förhistorisk tid. Kring Asmundtorp finns ett stort antal fornlämningar från sten-, brons-, järnåldern och vikingatiden. Enligt en sägen flyttade bonden Asmund till trakten på 800- 900-talet för att bygga en gård på den då obrutna marken. Ur denna händelse etablerades namnet Asmunda Thorpi under 1100-talet, vid en tid då bebyggelsen och sockenstrukturen börjat få en allt fastare form. En romansk kyrka uppfördes på samma plats som den nuvarande kyrkan ligger.

Precis som övriga byar runt Landskrona, härjades Asmundtorp mycket svårt under det Svensk- danska kriget på 1670-talet. Förutom kyrkan, brann samtliga hus ner till grunden, och invånarna tvingades återuppbygga hela samhället. Det koncentrerades strax norr om kyrkan och behöll sitt utseende fram till skiftesreformerna, då gårdarna glesades ut och spreds allt mer i landskapet. Jordbruket blev mer högproducerande, samtidigt som flera näringar började industrialiseras. Kyrkoanläggningen ingår i fornlämning Asmundtorp 54:1, som utgörs av Asmundtorp bytomt före skiftesreformerna.
Bytomten är idag i huvudsak täckt av villabebyggelse av skiftande ålder.

Dagens Asmundtorp har runt 1600 invånare (2010). Miljön präglas till stor del av det samhälle, som växte upp vid sidan av industristaden Landskrona på järnvägslinjen mot Billeberga under 1800-talets andra hälft och 1900-talets början. I kyrkans närhet och längs den gamla landsvägen märks flera tegelbyggnader från denna tid. Kring bygatan etablerades då industrier och serviceinrättningar, såsom Bengtssons bryggeri och SP Chark, som idag utvecklats till en storskalig verksamhet. Öster om kyrkogården ligger två vinkelbyggnader som använts till skola och senare som kommunalhus. Skola har också funnits på det område i norr, som idag utgör den nya kyrkogården. Utanför denna rinner en liten å, omgiven av en sank ängsmark i kyrkans ägo, som övergår i en mer backig miljö upp mot Rönneberga. Kyrkan är härifrån ett påtagligt landmärke i det öppna landskapet. Utanför kyrkogårdens nordvästra hörn finns en modern, rosaputsad verkstadsbyggnad med aluzinktak. Söder om kyrkogården och vägen ligger församlingshemmet i rödbrunt tegel, uppfört 1936 efter Oscar Perssons ritningar, och tillbyggt 2002 i en likartad stil.

Kyrkoanläggningen ligger inom riksintresse för kulturmiljövården [M10] Rååns dalgång, där Asmundtorps kyrka är ett uttryck för riksintresset.