Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Landskrona kn, TOFTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkomiljön
Tofta ligger strax norr om Häljarp i Landskrona kommun. Trakten har varit bebodd ända sedan förhistorisk tid. I socknens västra del, i det kustnära landskapet norr om Saxån, har hittats flera bronsålderhögar och stenåldersboplatser. Kyrkan ligger inom i stenåldersboplatsen Tofta 7:1, där man bl.a. funnit skörbränd sten och flintavslag, men också olika verktyg från denna tid.

Tack vare medeltidens kraftiga folkökning, liksom de nya former för bebyggelse och odling som uppstod, koncentrerades befolkningen så småningom till flergårdsbyar, vars karaktärer till stor del var intakta fram till skiftesreformerna. Då sprängdes de flesta byar och dess gårdar flyttade ut i landskapet. Tofta kyrkby behöll däremot sin huvudstruktur, med bebyggelsen koncentrerad öster om kyrkan, söder om landsvägen. Kyrkoanläggningen ingår i fornlämning Tofta 20:1, som utgörs av Tofta bytomt före utskiftningen enligt 1791 års karta.

Landskapet kring Tofta utgörs av en bördig fullåkersbygd. Terrängen är flack och öppen, med kyrkan och kyrkbyn belägna på en svag höjd i landskapet, som formats kring Saxåns och Braåns meanderlopp. Bebyggelsen är alltjämt koncentrerad söder om den grusade Ängahusvägen, frånsett den gamla lärarbostaden och skolan, som ligger på vägens norra sida. I anslutning till kyrkan ligger sockenstugan, som uppfördes 1875 i gult tegel. Flera av byns gårdar är anrika, däribland Tofta gård, ett rusthållarställe med manbyggnad från 1853. Flera gårdar har bevarade längor från 1800-talets mitt.
I dagens bebyggelse märks också ett antal bostadshus från 1900-talet. Strax söder om byn ligger byggnadsminnet Häljarps Stubbamölla. Byggnaden, som uppfördes 1784, är en av få skånska 1700-talsmöllor som bevarats i ursprungligt skick.