Stäng fönster Nässjö kn, MALMBÄCKS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Malmbäcks socken ligger på den högst belägna delen av småländska höglandet med toppen Tomtebacken. Det är en utpräglad skogsbygd, rik på åsryggar. Fornlämningar visar att bygden varit befolkad sedan stenålder, talrikast är lämningarna från äldre järnåldern. Sockennamnet är belagt sedan 1292. Fram till 1900-talets pastoratsregleringar var Malmbäck moderförsamling för Ödestugu och Almesåkers församlingar. Genom historien har Malmbäck varit en utpräglad bondesocken. Den enda adelsnärvaron utgjordes – från och med 1600-talet – av säteriet Viresjö med bl.a. släkterna Printzensköld och Queckfeldt. Genom socknen löper sedan 1882 järnvägen Nässjö-Halmstad med station i den gamla kyrkbyn. Denna växte tidigt till ett statio nssamhälle. Den redan då omfattande tillverkningen av pinnstolar expanderade till industriell skala med etablerande av fl era snickerifabriker. Kyrkbyn är belägen centralt i socknen där vägarna från Ödestugu i väster, Forserum i norr, Nässjö i nordost och Svenarum i sydväst möts. Byn är idag en mindre tätort, till stor del dominerad av villabebyggelse från 1900-talet.

Kyrkan med kyrkogård är belägen på en höjd direkt norr om landsvägen och Malmbäcksåns dalgång med järnvägen. På vägens södra sida står den gamla timrade sockenstugan från 1875, kraftigt ombyggd under 1900-talet med bl.a. tilläggsisolering. Öster om kyrkogården är prästgården från 1823 belägen, en 1 ½ våningsbyggnad i trä med gul locklistpanel samt sadeltak med frontespis. Vid kyrkogårdens västra sida ligger en asfalterad parkering och församlingshemmets ljusputsade 1960-talslängor med fl acka sadeltak.

Kyrkan är belägen mitt på kyrkogårdens äldre del, med koret mot öster. Denna äldre del är klart avskild genom stödmurar och trädkrans. Åt norr sträcker sig en stor utvidgning från 1900-talet.