Stäng fönster Nässjö kn, BARKERYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Från kyrkans karaktörisering (Robin Gullbrandsson)
Barkeryds socken är en höglänt och starkt kuperad skogsbygd, rik på mossar och små sjöar. Fornlämningarna i bygden är främst från järnåldern. Sockennamnet förekommer första gången i skrift 1307.

Efterleden –ryd betyder röjning och brukar ses som indikation på att bygden bröts först under järnålder. Rakt genom socknen löper sedan gammalt landsvägen Jönköping-Eksjö. I socknens nordvästra del ligger den gamla herrgården Ribbingsnäs som bl.a. tillhört släkterna Ehrenstahl och Patkull. Under 1800-talets senare del drogs två järnvägslinjer genom socknen. Två stationssamhällen uppstod, Äng och Fredriksdal, med träindustri och hönserier. Fram till 1962 var Barkeryd moderförsamling i Barkeryds pastorat.

Kyrkbyn ligger i socknens norra del, på en svag höjd vid den – till stor del igenväxta – Barkerydssjöns norra strand. Markerna i direkt anslutning till byn är uppodlade. Bebyggelsen ligger längs med den väg som löper utmed sjön. Kyrka och kyrkogård är belägna där vägen från byn Hulu i norr möter. Vid kyrkogårdens västra sida är en allé upp till prästgården. Denna är en träbyggnad i 1 ½ plan från 1862 med gul locklistpanel, sadeltak med frontespis och
balkong samt täckning av tvåkupigt tegel. Längs allén är en asfalterad parkering. Öster om kyrkogården, på andra sidan vägen ligger den f.d. kyrkskolan från 1928, numera församlingshem. Det är en träbyggnad i 1 ½ plan med rödfärgad locklistpanel och brutet tak med frontespiser och täckning av tvåkupigt tegel. I byn fi nns även ett par gårdar, ett f.d. ålderdomshem och några egnahem. Kyrkan ligger i den norra änden av kyrkogårdens äldre del, med koret vänt åt öster. Kyrkogårdens gamla och nya del omges av kallmur, delvis av trädkrans, båda har grusgångar. Den föregående kyrkan var belägen strax söder om nuvarande.

Från Kyrkogårdens karaktärisering (Anette Lindgren)

Efterleden - ryd betyder röjning och brukar ses som indikation på att bygden bröts först under järnåldern. Rakt genom socknen löper sedan gammalt landsvägen Jönköping–Eksjö. I socknens nordvästra del ligger den gamla herrgården Ribbingsnäs som bl.a. tillhört släkterna Ehrenstahl och Patkull. Under 1800-talets senare del drogs
två järnvägslinjer genom socknen. Två stationssamhällen uppstod, Äng och Fredriksdal, med träindustri och hönserier. Fram till 1962 var Barkeryd moderförsamling i Barkeryds pastorat. Idag ingår Barkeryd i Forserums pastorat.

Kyrkbyn ligger i socknens norra del, på en svag höjd vid Barkerydssjöns norra strand. Sjön är ett Natura 2000-objekt, i synnerhet värdefull för fågellivet. Arbete för inrättande av ett naturreservat pågår. Markerna i direkt anslutning till byn är öppna och uppodlade och bebyggelsen ligger längs med den väg som löper utmed sjön. Kyrkan och kyrkogård är belägna där vägen från byn Hulu i norr ansluter till vägen längs sjön. Kyrkogården har medeltida ursprung och är åtminstone samtida med den nuvarande kyrkans föregångare - en stenkyrka uppförd 1355 som låg inom nuvarande kyrkogård, strax söder om den nuvarande. Stenkyrkan ska ha föregåtts av två träkyrkor där den första uppfördes 1174. År 1837 tog biskop Esaias Tegnér initiativ till beslut om nybyggnad, då den medeltida kyrkan bedömdes vara för liten och alltför förfallen. Barkeryds kyrka uppfördes 1846 efter ritning av byggmästare Jonas Jonsson, bosatt i Stockholm men bördig från socknen. Han skapade en salkyrka med västtorn och kor med rundad absid i öster, allt i en tidstypiskt stram empirestil. Kyrkan har slätpustade fasader med rosafärgade fält mellan ett lätt rusticerat vitfärgat listverk. Murverket är av gråsten. Över långhus och kor ligger ett svartmålat plåttak, medan tornet kröns av en återhållsamt dekorerad lanternin i koppar. Vid kyrkogårdens västra sida är en allé upp till prästgården, byggd 1862. Denna är en träbyggnad i 1 ½ plan med gulmålad locklistpanel och brutet tak med frontespiser och täckning av tvåkupigt tegel. I byn finns även ett par gårdar, ett f.d. ålderdomshem och några egnahem. De flesta av byggnaderna är mycket välbevarade. Norra Skattegårdens byggnader är samtida med kyrkan och uppfördes av kyrkans byggmästare för sin brors familj. Hela Barkeryds sockencentrum, inklusive sjön samt flera fornlämningar, ingår i bevarandeprogrammet för Nässjö kommun.