Stäng fönster Nässjö kn, FORSERUM KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Forserums socken är en höglänt och kuperad skogsbygd med inslag av myrmarker. Fornlämningarna visar att bygden brukats sedan yngre stenålder. Sockennamnet förekommer första gången i skrift 1337. Genom socknens norra del löper sedan gammalt landsvägen Jönköping-Eksjö. Fram till 1900-talets pastoratsregleringar var Forserum annex till grannförsamlingen Järsnäs i norr. 1864 öppnades järnvägssträckan Nässjö-Tenhult (på linjen Nässjö-Jönköping) för trafi k. Mark hade upplåtits ett stycke utanför kyrkbyn, där stationen kom att byggas. Ett stationssamhälle började sakta växa fram och expanderade kraftigt i och med grundandet av en bobinfabrik vid stationen 1873. Denna följdes sedermera av fl era småindustrier. Stationssamhället blev nytt sockencentrum med skola och affärer. Mellan 1890 och 1951 var det ett municipalsamhälle.

Kyrkbyn ligger på en uppodlad liten grusås i socknens norra del, strax väster om samhället. Kyrka och kyrkogård ligger vid östra sidan av en bygata med den gamla sockenstugan, numera församlingshem, på motsatt sida. Detta är en tvåvånings timmerbyggnad från 1878 med rödfärgad locklistpanel och sadeltak med enkupigt lertegel. 1990 gjordes en tillbyggnad åt söder, ritad av Hammarströms arkitektkontor i Nässjö. Den utgörs av en envåningslänga i samma stil som sockenstugan, men med en glasad förbindelsegång. Norr om sockenstugan är en asfalterad parkering. Söder om sockenstuga och kyrkogård finns ett par gårdar, bl.a. Klockaregården.