Stäng fönster Östhammar kn, DANNEMORA KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
När man färdas söderut från Dannemora gruva och har passerat landsvägen. som förbinder Gimo och Tierp, når man efter ett par kilometer en öppen bygd. På en höjdsträckning till höger ligger kyrkan. Ett stycke till vänster, men osynlig från vägen och kyrkan, ligger Dannemorasjön. Trots de krympande vattenytorna, kärr- och sankmarkerna har sjön fortfarande ett rikt fågelliv. Det är inte svårt att tänka sig att sjön förr sträckte sig fram närmre kyrkan och att folket på andra sidan då båtledes tog sig hit. Kanske fanns det under förkristen tid en boplats eller en helgedom på platsen. I kyrkbacken har man funnit stenyxor av vilka ett par hamnat i Alunda hembygdsgård.

Namnet Dannemora har för svensken i gemen under lång tid främst förknippats med gruvan. Och det kan väl vara motiverat då det högkvalitativa järnet från Dannemora gruvor sedan mer än 500 år varit av största betydelse för landets näring och industri. Ett trettiotal bruk, främst i Uppland hade Dannemoramalmen att tacka för sin tillkomst och existens.

Det kan kanske verka något egendomligt att Dannemora gruva inte ligger inom Dannemora socken mer än till hälften. Gränsen till det norrut liggande Film går nämligen rakt igenom gruvområdet, vilket förorsakat åtskilliga oklarheter och stridigheter under årens lopp, inte minst när det gäller kyrkliga intressen. På 1600-talet tog sig dessa motsättningar mellan kyrkoherdarna uttryck i häftiga ordstrider, som mynnade ut i rättegångar. Men sedan 1992 är gruvan nedlagd, så nu finns inga skattepengar att hämta och Film och Dannemora ingår sedan 1962 tillsammans med Morkarla i ett gemensamt pastorat, Films pastorat. Nu råder frid mellan församlingarna.